Några rader om lydnadsträning

Oavsett vad man har för mål i sin lydnadsträning finns det en oändligt stor glädje i att få jobba och utvecklas tillsammans med sin hund. Lydnadsträning handlar inte bara om att få till perfekta rutskick, jobba med raka ingångar eller jaga det där snygga ställandet i inkallningen. I grunden är det en känsla man är ute efter, en känsla av att vara i fullständig harmoni med sin hund och att med mycket små signaler kunna kommunicera med varandra. Att under lång tid få jobba mot ett mål. Att ha roligt tillsammans. Lydnadsträning som bygger på glädje är inte bara ett framgångsrecept på tävlingsbanorna, utan gör också att man längtar till varje träningspass och att man bygger en relation som man har nytta av även i vardagen. Genom lydnadsträning får man även chans att uppleva ytterligare dimensioner av hundens personlighet, hitta styrkor att använda sig av och svagheter att jobba med.

Konflikter och negativa känslor hör inte alls hemma i lydnadsträningen, och ska helst lämnas vid sidan av planen. Att komma överens med sig själv om att man har hela ansvaret för en positiv känsla lydnadsträningen (och alltså inte under några omständigheter kan lägga över det på sin hund) och dessutom bestämma sig för att enbart kommunicera med hunden genom positiv förstärkning brukar vara en bra början. Det innebär att det som hunden gör fel i lydnadsträningen alltid beror på att vi dittills inte har lyckats förklara tillräckligt bra exakt vad vi önskar. Både hund och förare vinner på en belöningsbaserad träning – det finns ingen anledning att blanda in korrigeringar. En förutsättning för en positiv känsla i träningen är också att vi har rimliga mål och förväntningar på vad hunden kan prestera. Detta beror på såklart på en mängd faktorer, inte enbart var i inlärningen man befinner sig. Vilken plats man tränar på, vad hunden gjort tidigare under dagen eller veckan, om hunden löper (eller om man har hane: träningskompisens tik löper), ens egen sinnesstämning eller kanske även hundens dagsform är alla faktorer som kan påverka hundens förmåga att prestera. Med tanke på detta vinner man också på att vara flexibel i sin lydnadsträning och kunna ändra i sina planeringar eller målbilder. Om man tränar för att alltid har roligt tillsammans är det lättare att ta sig förbi svårigheter eller motgångar utan att tappa motivationen.

Lydnadsträning är det absolut roligaste man kan ägna sig åt, om man gör det tillsammans med en hund som tycker precis likadant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *